dijous, 25 d’abril del 2013

Joan Josep Pérez Benlloch a La Pinça


L'HORA DEL TE VERD
Dimarts 30 d'abril de 2013
Converses al voltant del periodisme amb JJ Pérez Benlloch i Julià Àlvaro

“Sense periodistes no hi ha democràcia”, amb esta frase ha encetat una campanya la Federació d’Associacions de la Premsa d’Espanya amb la finalitat de ressaltar la importància del periodisme per a les societats democràtiques.
http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/12/04/actualidad/1354640794_184841.html

No és casualitat que la FAPE haja triat este moment per la seua campanya. En molts sentits i amb l’excusa de la crisi, el govern del PP està aprofitant per retallar tota mena de drets i llibertats. I un dels primers afectats ha estat la llibertat d’expressió.
http://fape.es/sin-periodismo-no-hay-democracia_fape_fape-818805451466731.htm

A més de per la burda manipulació que el PP ha fet dels mitjans de comunicació de titularitat pública, el dret constitucional a una informació lliure, veraç i imparcial està sent limitat per l’increment de la precarietat en una professió sotmesa a moltes pressions i amenaces, tant laborals com d’altra índole.
http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2013/04/18/listas-negras-radio-9-precedente-caso-rtve/990764.html

Als darrers anys, moltes empreses de comunicació han tancat o han aplicat expedients de regulació d’ocupació (ERO), posant en el carrer a milers de treballadores i treballadors de la informació que han incrementat la llarga llista de persones aturades. Els ERO s’apliquen tant en empreses privades com públiques (cas RTVE, TeleMadrid i RTVV).
http://juliaalvaro.blogspot.com.es/2012/01/rtvv-fumar-hasta-morir.html

La crisi als mitjans de comunicació no és limita a les retallades de personal. També afecta a les formes de producció de la informació i als hàbits de consum de la ciutadania. Es per tant una crisi estructural on uns mitjans emergents, lligats a les noves tecnologies de la informació i la Comunicació (TIC), van obrint-se pas i guanyant espai, mentre altres, en especial la premsa escrita, veuen com es redueixen les vendes, la publicitat i, per tant, el seu marge de benefici, obligant-los a la reconversió del seu negoci.
http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/04/11/actualidad/1365709436_068928.html

Al nostre país, esta crisi de la premsa escrita ve agreujada per la transició cap un model de gestió clarament capitalista. Un procés encetat als anys 70 i que encara no ha conclou, i caracteritzat pel canvi de propietat de les principals capçaleres que han passat de ser familiars a estar en mans de bancs i fons d’inversió amb quasi un únic interès: fer més rendables les seues accions. Podeu consultar el quadre següent on es veu la complexitat respecte a qui són a hores d’ara els propietaris dels mitjans de comunicació.  
http://www.mientrastanto.org/boletin-105/de-otras-fuentes/los-duenos-de-la-informacion-en-espana

Per a parlar de tot això i més, a la propera tertúlia –dimarts 30 d’abril- comptarem amb dos tertulians de luxe, els periodistes JJ Pérez Benlloch i Julià Àlvaro. El primer ha dedicat tota la seua vida, i encara no ha deixat de fer-ho, a contar-nos que és el que passa al nostre voltant. El segon, forma part de la llarga llista de periodistes acomiadats recentment de RTVV, i te en la seua trajectòria professional el mèrit d’haver presidit el primer Consell de Redacció que es va votar a Canal 9.

La cita, com sempre, a les 19h. a La Pinça, carrer Pintor Salvador Abril, 34, de València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada