dijous, 22 de setembre del 2011

Jaume Cabré i Jo confesso


L’escriptor Jaume Cabré presenta a Òmnium ‘Jo confesso’

21-09-2011
Aquest dimarts 20 de setembre, l’escriptor i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2010, Jaume Cabré ha presentat a Òmnium Cultural la seva darrera novel·la Jo confesso (Proa). Set anys després de Les veus del Pamano, i de l’èxit internacional de la seva obra, Jaume Cabré publica una obra que molts crítics ja qualifiquen de ‘monumental’.
La presentació s’ha desenvolupat en forma de conversa entre el crític literari Joan Josep Isern i el mateix autor i ha comptat amb la salutació de la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, i la moderació a càrrec de l’escriptora i també membre de la Junta Directiva d’Òmnium, Vinyet Panyella.
Davant d’una sala plena de gom a gom, Cabré i Isern han anat desgranant alguns dels grans temes que marquen Jo confesso: la transformació dels personatges durant el procés creatiu, l'amistat o el mal com a constants en l'obra, el procés de creació de la novel·la, així com alguns secrets de l’autor. Tal com introduïa en un principi Isern "Jo confesso és una estremidora reflexió sobre el mal. És una novel·la total, ambiciosa, però alhora amena i propera al lector" i ha fet notar la semblança temàtica amb Les veus del Pamano. "Totes dues obres parlen de situacions en les que el comportament humà és totalment reprobable", ha explicat l’autor.
Cabré també ha volgut fer posar de relleu els centenars de referències literàries dins l'obra. Els lectors hàbils hi sabran veure dosis de Rousseau, Foig, Machado, Sant Agustí, etc. i també hi ha autoal·lusions, ha explicat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada